Lijfstijl Centrum Dongen

Wat is intermittent fasting eigenlijk?

Lijfstijl Centrum Dongen is niet open voor publiek, maar we doen van alles om jullie straks bij de opening weer beter te kunnen begeleiden. Afgelopen woensdag heb ik namelijk weer een interessante bijscholing gevolgd. Deze keer ging het over intermittent fasting. 

 

Mogelijk dat je hier wel eens van hebt gehoord. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat gebeurt er in het lichaam? Wat kun je beter wel en wat niet doen? In deze blog zal ik op al deze vragen antwoord proberen te geven. Echter heb je na het lezen nog vragen of wil je starten met  intermittent fasting, bel of mail me op 0162 - 386 387 of info@lijfstijldongen.nl

 

De definitie van intermittent fasting

Intermittent fasting betekent het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken of van bepaalde spijzen voor een bepaalde periode.

 

Voordat je begint met intermittent fasting dien je eerst te kijken wat jouw vet massa is. Dit is belangrijk omdat je hiermee kan berekenen wat je calorie inname moet zijn in de periode dat je eet. Dit noemen we “het eet raam”. Je lichaam verbruikt namelijk per kg vet 70 Kcal aan energie per dag. Om je vetmassa te bepalen heb je een speciale weegschaal nodig. Ook bij Lijfstijl Centrum Dongen meten wij je vet massa bij een meting. Bel ons, zodat we je vetmassa voor je na kunnen kijken. Natuurlijk kun je ook een afspraak maken voor een meting.

 

Er zijn verschillende vormen voor intermittent fasting. Enkele voorbeelden zijn: 

  1. 24 of 48 uur vasten
  2. 5:2 vastendieet 
  3. Alternate Day Fasting 
  4. Fasting Mimicking diet (In Nederland wordt het ook wel het Langleven dieet genoemd)
  5. Time Restricted Feeding 
  6. Combinaties van bovenstaande

 

Welke vorm het beste bij jou en bij jouw levensstijl past is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk wordt dit bij een intakegesprek eerst met je besproken, voordat we samen de juiste vorm van intermittent fasting kunnen kiezen. 

 

Wat houden de verschillende vormen van intermittent fasting precies in:

 

1. 24 of 48 uur vasten

Hierbij vast je 24 of 48 uur achter elkaar zo vaak als nodig of gewenst is. Bijvoorbeeld 1x per maand 24 uur vasten en 1x per maand 48 uur vasten. Tijdens de vastendagen eet je niets. Je mag natuurlijk wel drinken (water, thee of koffie).

 

2. 5:2 vastendieet

Het 5:2 vastendieet methode houdt in dat je 2 dagen per week een stuk minder eet dan de andere 5 dagen van die week. Belangrijk hierbij is dat je eerst de calorische reductie per week bepaalt. Verdeel deze over de 2 vastendagen. Je eet dus wel iets op die 2 “vastendagen”, maar veel minder dan normaal.

 

3. Alternate Day Fasting (ADF)

Met ADF wissel je steeds een dag vasten af met een dag eten. Op de eet-dagen gelden er in principe geen restricties. Op de vastendagen eet je niets. Je mag natuurlijk wel drinken (water, thee of koffie).

 

4. Fasting Mimicking Diet (FMD)

Bij dit zgn. Langleven dieet eet je 1x per maand op 5 achtereenvolgende dagen volgens de FMD-richtlijnen.

  • Dag 1: 1090 Kcal
  • Dag 2-5: 725 Kcal

 

5. Time Restricted Feeding (TRF)

Mijn eigen favoriet is de TRF-methode. Eet bewust minder uren per dag zodat je meer uren per dag vast. Bepaal vooraf hoeveel uren je wilt eten en wanneer je eet. Bijvoorbeeld 8 uur van 10:00 – 18:00 uur. Eet je liever aan het begin van de dag dan kun je er ook voor kiezen om van 08:00 – 16:00 uur te eten en van 16:00 tot 08:00 uur de volgende dag te vasten.

 

Naast de 5 bovenstaande methodes kun je ook nog een combinatie van deze methodes maken. 

 

Kortom er zijn veel mogelijkheden hoe intermittent fasting toe te passen. Welke manier het beste bij jou past hangt af van verschillende factoren. Het is hierdoor niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken. Ook hebben veel mensen voordat ze starten veel vragen. De onderstaande vragen krijg ik vaak. Het leek me dus handig deze inclusief de antwoorden met jullie te delen.

 

Wat gebeurt er in het lichaam? 

Door intermittent fasting kun je afvallen. Het heeft verder positieve gezondheidseffecten op je lichaam, je hersenen en er zijn allerlei aanwijzingen dat het je veroudering vertraagt. Veel positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijke groeihormoon en de verbetering van de insuline gevoeligheid.

 

Moet je blijven eten om je stofwisseling hoog te houden?

Het is inderdaad belangrijk om te blijven eten, maar het maakt niet uit hoe je het totaal aantal Kcal verdeelt over de eet momenten.

 

Verlaagt vasten het basaal metabolisme 

Het basaal metabolisme, ook wel rustmetabolisme of energieverbruik in rust genoemd, is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is voor primaire levensprocesessen van een organisme. Vasten verlaagt het basaal metabolisme, maar dit gebeurt pas na 4 dagen. Sterker nog, de eerste 36-48 uur verhoogt het basaal metabolisme zelfs met 3,6 – 10 %. 

 

Leidt vasten niet tot overeten?

Vasten leidt niet tot overeten. Het is namelijk erg moeilijk, wanneer je eigenlijk 2000 Kcal per dag nodig hebt, om na een vastendag dan maar gelijk 4000 Kcal te eten.

 

Bij sommige methodes van vasten mag je nog iets eten, maar wat voor voeding is dan de beste keuze?

Zorg dat je veel groenten en fruit eet en eet zeker niet te weinig. Niet minder dan de energie die je nodig hebt in rust (lees basaal metabolisme).

 

Wat wordt nu precies bedoeld met een “eet raam”?

Een eet raam betekent dat je alleen eet tussen bepaalde tijden (je eet raam). Je vast tijdens de overgebleven tijden. Bij het vasten eet je niets, maar mag je wel nog water, thee of koffie drinken.

 

Wat kan ik het beste eten in mijn zgn “eetraam”?

In principe ben je vrij om te eten wat je maar wilt gedurende je “eetraam”. Het is natuurlijk wel zinvol om je voeding aan te passen. Let er bijvoorbeeld op dat je niet te veel slechte vetten eet zoals koek, snoep, chips en zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit en vezels binnen krijgt.

 

Welke methode past het beste bij mij?

Dit hangt af van veel factoren. Ook je voorkeur voor wanneer je het liefst eet is hierbij erg belangrijk. Natuurlijk kunnen we alle factoren voor je op een rijtje zetten en samen bespreken wat de beste intermittent fasting methode voor jou is. 

 

Ik hoop dat ik je zo een beetje meer duidelijkheid heb kunnen geven over het onderwerp intermittent fasting. Heb je interesse om met één van de intermittent fasting methodes te starten of je wilt eerst nog eens bekijken welke methode het beste bij je past. Wil je je vetmassa laten bepalen en weten waar je nu staat met je gewicht en je algehele gezondheid, bel of mail me voor een afspraak op 0162 - 386 387 of info@lijfstijldongen.nl

Terug naar overzicht