Lijfstijl Centrum Dongen

Orthomoleculair advies bij Lijfstijl Centrum Dongen

Ik krijg regelmatig de vraag “ben jij onderhand niet klaar met het studeren” en “waarom nu weer deze opleiding?” mijn antwoord is dan altijd nee, ik vind het heerlijk om weer nieuwe dingen te leren en mijzelf ergens in te verdiepen.

 

Waarom dan deze opleiding? 

 

Ik vind dat wij Nederlanders heel veel medicijnen slikken, soms zijn deze onvermijdelijk maar vaak kan het ook anders opgelost worden. De term “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!” spreekt mij dan ook erg aan. De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen. Wat leren we in de opleiding tot orthomoleculair adviseur? Hoe kan je voeding, kruiden en voedingssupplementen inzetten om weer een “gezond “lichaam te krijgen.

 

Wat is het verschil tussen orthomoleculaire therapie en de reguliere geneeskunde? 

 

Met de orthomoleculaire therapie heb je blijvende verbetering. Je gaat namelijk de oorzaak aanpakken (ortho = oorzaak). Met de reguliere geneeskunde ga je de symptomen bestrijden. Stop je met de medicijnen dan komen de klachten weer terug. Orthomoleculaire therapie richt zich op de bouwstoffen van het lichaam, op het versterken en herstellen van lichaamsfuncties zoals ze behoren te werken. Als je lichaam niet meer in staat is zelf ‘normaal’ te functioneren doordat cellen hun rol niet meer voldoende invullen, is het belangrijk dit te corrigeren met de stoffen die het lichaam daarvoor nodig heeft.

Orthomoleculaire therapie is goed inzetbaar bij chronische aandoeningen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Maag- en darmklachten
  • Gewrichtsklachten
  • Allergie en intolerantie
  • Migraine
  • Depressieve klachten
  • Concentratie- en slaapproblemen
  • Diabetes type 2
  • Overgewicht
  • Verminderde weerstand (chronische infecties als Candida, Pfeiffer)
  • Psychische aandoeningen (autisme, ADHD, depressie e.d.)

 

Huisartsen en specialisten hebben bij al deze aandoeningen hun eigen aanpak, maar ook hun beperkingen. Natuurlijk moet u eerst de reguliere weg bewandelen bij klachten en deze zeker niet overslaan. Maar “er mee leren leven”, is bij chronische aandoeningen vaak de slotsom en onacceptabel. Bij genoemde aandoeningen kan de orthomoleculaire benadering een aanvullende en complementaire inbreng hebben, die kan variëren van verlichting tot genezing.

Voeding


In onze huidige voeding zit vaak niet meer wat we individueel nodig hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is niet hetzelfde als optimale dagelijkse hoeveelheid. Dat heeft te maken met onze keuzes, de bereidingswijze en met de producten zelf die door de teeltmethoden van vandaag onvoldoende essentiële nutriënten bevatten. Het gevolg hiervan is een te kort aan bouwstoffen en het ontwikkelen van allerlei klachten. Daarom is gezond eten een belangrijk aandachtspunt.

Als de gezondheid van ons lichaam achteruitgaat door een bepaalde ziekte, is het belangrijk op te sporen welke biochemische processen hierbij betrokken zijn. Met onze huidige kennis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we uitzoeken of er voedingsstoffen zijn die zinvol zijn bij het beïnvloeden van bepaalde ziekten. Vaak kunnen we met deze kennis specifieke voedingsbestanddelen inzetten die tot verbetering of herstel kunnen leiden, indien nodig aangevuld met de juiste voedingssupplementen.

 

De berekeningsuitkomsten van de gehaltes aan voedingsstoffen die dagelijks worden gegeten, zijn getoetst aan de Nederlandse voedingsnormen, de zogenaamde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s). Deze normen houden geen rekening met de volgende, onmiskenbare invloeden op het gehalte aan nutriënten in voedingsmiddelen:

 

  • De verarming van de huidige landbouw- en veeteeltgronden als gevolg van monoculturen, onvolkomen kunstmestsamenstelling, gebruik van verdelgingsmiddelen, zogenaamd veredeling van zaden e.d., eenzijdige veevoeding, hormoonstimulantia, enz.
  • De vervuiling in voeding en milieu zoals: lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel (E-nummers), kunstvoedingsproducten van de industrie (waarin schadelijke stoffen zoals transvetzuren zitten), straling, uitlaatgassen van het verkeer die op de gewassen komen en zo in onze voedingskringloop terecht komen, gif uitstoot van de industrie enz.
  • Onnatuurlijke bereiding van de voeding (bakken, braden, frituren enz).
  • Onrijp geplukt fruit dat te lang bewaard wordt in koelcellen.
  • Gemanipuleerde voeding en gentechgewassen (momenteel vindt er in zeventien landen verbouwingen van gentechgewassen plaats).

 

De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen. Kortom, door allerlei ingrepen in het dagelijks voedingspakket is de kans groot dat er tekorten gaan ontstaan in essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen.

 

Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Deze optimale hoeveelheden liggen veel hoger dan de gestelde ADH’s De individuele behoefte kan verschillen door erfelijke factoren, milieu-invloeden, werksituaties, stress en de lever die meer nodig heeft om de gifstoffen goed oplosbaar te maken zodat ze kunnen worden uitgescheiden.

 

Wat wordt verstaan onder orthomoleculaire voeding?

 

  • Voeding is de basis als bron van brandstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen.
  • De voeding en leefomstandigheden worden aangepast aan de behoefte van je lichaam.
  • Bewust worden van wat je eet is belangrijk.
  • De noodzakelijke voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten vitaminen en mineralen.
  • Eet zoveel mogelijk biologisch geteelde groenten en fruit.
  • Eet zoveel mogelijk de hele vrucht. (Dus met het vruchtvlees en maak er geen sap van).
  • Noten zijn gezond.
  • Gebruik verse kruiden.
  • Gebruik ongeraffineerd zout rijk aan mineralen.
  • Vermijd chemische zoetstoffen en geraffineerde suikers.
  • Vermijd voeding met een hoge glycemische index. (De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Volkorenpasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Door een voeding met een lage GI lijkt het risico op chronische ziekten iets verminderd.
  • Maak je bewust van de verborgen suikers van de voedingsindustrie.
  • Neem dagelijks voldoende (2 eetlepels) gezonde vetten.
  • Gebruik het goede vet om in te bakken zoals olijfolie of kokosolie.
  • Vermijd bakken op hoge temperatuur.
  • Drink elke dag voldoende (bron) water. (Minimaal 1,5 liter)
  • Vermijd cafeïne voor het slapen gaan.
  • Vermijd alcohol buiten een maaltijd.
  • Vermijd witte of melkchocolade.

 

Er zijn 3 stappen nodig om je voedingspatroon aan te passen:

  1. Bewust worden van het feit dat voeding maakt wie we zijn.
  2. Kennis verzamelen over de juiste voeding.
  3. Toepassen van deze kennis en stapsgewijs invoeren in het dagelijks voedingspatroon.

 

Het woord dieet is in de orthomoleculaire voeding niet van toepassing. Het is meer het veranderen van het voedingspatroon, een omslag in het denken en eten om het lichaam op te bouwen en goed te onderhouden. Ons welzijn wordt sterk bepaald door wat we eten en hoe we eten. Veel mensen merken de symptomen van het eten van verkeerde voedingsstoffen niet eens meer op. Bijvoorbeeld geraffineerde suiker veroorzaakt een onrustig gevoel en gedrag. Op den duur zorgt dit voor een zeer laag energieniveau. Veel mensen zijn vergeten hoe het voelt om vol energie wakker te worden en de hele dag energiek te blijven. Of hoe het voelt om vrij te zijn van spanningen en het lichaam of geest. Of denken dat het hebben van een opgeblazen gevoel na het eten normaal is.

 

Kortom heb jij vragen over jouw voeding of wil je graag de stap zetten om jouw voedingspatroon om te zetten? Neem dan contact met mij op en we gaan samen kijken of we jouw voeding stap voor stap om kunnen gaan zetten naar een gezond voedingspatroon.

 

 

Met gezonde groet, Marion

 

Terug naar overzicht