Lijfstijl Centrum Dongen

Is voor jou het snaai gedraag ook heel herkenbaar?

Veel van onze leden geven mij aan dat het nu wel heel erg moeilijk is om uit de koekjestrommel te blijven en dat een chipje of nootje ook doordeweeks nu makkelijk wordt gepakt. Iedereen is uit zijn ritme en dat snaaigedrag is dan ook niet vreemd. Om je een betere snack keuze te laten maken, heb ik hier enkele gezonde snacks voor je op een rijtje gezet incl. twee lekkere recepten. Je kunt dus zelf aan het kokkerellen gaan als je dat leuk vindt natuurlijk. 

 

Tips voor gezonde snacks

  • Fruit: let wel op de fruitsuikers en eet niet meer dan 3 stuks fruit per dag.
  • Rauwkost: je kunt dit vrijwel onbeperkt eten. Eventueel met yoghurt dip (zie recept).
  • Noten: ongebrand en ongezouten.
  • Geroosterde kikkererwten (zie recept).
  • Augurk met kipfilet.
  • Rauwe ham met meloen.

 

Yoghurt dip

 

Ingrediënten:

4 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels water
Kruiden naar smaak 

Bijvoorbeeld: Kerriepoeder, paprikapoeder, zout, peper, knoflook en/of chilipoeder

 

Bereiding: Meng alle ingrediënten door elkaar.

 

Heerlijk met komkommer, tomaat, bleekselderij, paprika, wortel en alle andere soorten rauwkost.

 

Geroosterde kikkererwten

 

Ingrediënten:

200 gram kikkererwten (uit een pot of zelf gekookt)
2 theelepels kokosolie
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel paprikapoeder
Snuf zeezout

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Kook eventueel de kikkererwten of spoel de kikkererwten uit een pot goed af. Laat goed uitlekken en dep eventueel droog. Smelt de kokosolie au bain-marie en meng met het kurkumapoeder en het paprikapoeder.
Doe de kikkererwten bij het oliemengsel en roer goed door. Verspreid de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 15-20 minuten in de oven tot ze knapperig zijn (schrik niet; ze kunnen gaan poffen). Haal uit de oven, bestrooi met een beetje zeezout en laat afkoelen.

 

Hoe kan je je weerstand verhogen en wat is een immuunsysteem?

 

Wat is nu eigenlijk weerstand? Weerstand is een andere naam voor je immuunsysteem of ook wel afweer genoemd. Het is een complex netwerk van cellen, eiwitten, organen die allemaal samenwerken om jou te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën, virussen en infecties. Ons immuunsysteem zorgt er dus voor dat we niet ziek worden.

 

Hoe zorg je er nu voor dat je weerstand hoog blijft? Het is lastig aan te geven wanneer je onvoldoende weerstand hebt. Maar wat wel heel duidelijk is, is dat een ongezonde leefstijl je weerstand niet zal helpen om deze in balans te houden.

 

Tips om deze te versterken:

  • Beweeg en sport regelmatig.
  • Eet gevarieerd en gezond.
  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Zorg voor een gezond gewicht.
  • Probeer stress te vermijden.
  • Drink voldoende 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Als je rookt, probeer te stoppen.

 

Vitamines en mineralen die goed zijn voor je immuunsysteem 

 

Vitamine A: zorg voor een goede weerstand. Dit zit onder andere in donkere bladgroentes, ei, lever, wortelen, tonijn, boter en geitenkaas.
Vitamine D: ondersteunt het immuunsysteem en helpt zo het lichaam te beschermen tegen infecties. Vitamine D zit in zonlicht. Probeer elke dag een half uurtje in de zon te zitten (liefst met blote armen en benen). In de winter en bij een zeer laag vitamine D gehalte, kun je deze vitamine aanvullen door een supplement te slikken.
Vitamine C: helpt bij het natuurlijk afweersysteem en heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Er zit veel vitamine C in sinaasappels, broccoli, tomaat, aardbeien, rode en groene paprika.
IJzer: heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem en zit in vlees, noten volkorenproducten en groene groenten.
Zink: helpt het immuunsysteem. Veel zink zit er bijvoorbeeld in rood vlees, kikkererwten en eieren. 

 

Tip:

Om te zorgen dat je genoeg variatie aan voedingsstoffen binnenkrijgt is het belangrijk om allerlei verschillende soorten fruit en groente in zo veel mogelijk verschillende kleuren te combineren.

 

Voor meer informatie over jouw immuunsysteem en om te kijken of jouw vitamines op peil zijn kun je natuurlijk altijd een afspraak maken zodat we deze kunnen testen door middel van onze health scan. Deze scan is makkelijk op afstand af te nemen en bloed prikken is hierbij niet nodig. Bel me voor een afspraak op 0162- 386 387. Mailen kan ook info@lijfstijldongen.nl

 

Voedingsbegeleiding op afstand mogelijk!

 

Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Heb je het moeilijk om je gezonde voedingspatroon vol te houden, heb je lastige momenten of gewoonweg gaat het helemaal niet meer? Bel me voor een afspraak. Ik kan je telefonisch of via Facetime, Skype of Zoom op afstand heel goed helpen. Het enige wat je zelf moet doen is op de afgesproken momenten inbellen en op je eigen weegschaal gaan staan. De andere meetmomenten doen we als Lijfstijl Centrum Dongen weer open is. Bel me voor een afspraak op 0162- 386 387. Mailen kan ook info@lijfstijldongen.nl

 

Het is deze keer een uitgebreide blog geworden met allerlei nieuwe informatie. Laat even weten of je hem leuk vond. Verder heb ik nog een leuke quote voor jullie. Ik hoor nl. terug dat mensen soms denken dat ze in een horrorfilm terecht zijn gekomen.

 

In iedere film zit een held en een vijand. Dus als iets tegenzit, betekent dat misschien wel dat je een superheld aan het worden bent.

 

Kortom hou vol. Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Terug naar overzicht